Tárgyalás gondatlanságból elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2021. november 8., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
gondatlanságból elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
8000 Székesfehérvár, Dózsa György út 1.
Tárgyaló: 
Fzs. 8. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

iratismertetés, szakértő meghallgatása

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A vádirat szerint a vádlott férje halálát követően lányával és házastársával, valamint gyermekeikkel élt egy háztartásban. 2019. novemberében a vádlott a lányával, valamint a fogyatékkossága okán állandó felügyeletre és ellátásra szoruló kiskorú sértettel tartózkodott otthon. A kiskorú sértett ébredését követően édesanyja – szokásuknak megfelelően - a zuhanytálcába ültette, melyet 17 cm magasságban töltött fel vízzel. A sértett önállóan fürödni nem tudott, a vízben szívesen eljátszott, ezért édesanyja megkérte a vádlottat, hogy vigyázzon rá addig, amíg ő az ebéd elkészítéséhez a fagyasztóból húst vesz elő.

A vádlott a lánya kérésének eleget téve a fürdőszoba ajtajához állt és onnan figyelte a vízben ülő sértettet. Az édesanya ezután átment az épület távolabbi részébe és mintegy 10 percet volt távol. Ez idő alatt, pontosan meg nem határozható idő múlva és időtartamra a vádlott magára hagyta a sértettet és a fürdőszoba ajtajával szemben 3,5 méter távolságra lévő bejárati ajtó elé állt ki dohányozni, ahonnan azonban a sértettre nem látott rá.

A felügyelet nélkül maradt sértett eközben meg nem állapítható okból az oldalára borult, légzőszervei a víz alá kerültek. A vádlottat a bejárati ajtó mellett észlelő édesanya ebben a testhelyzetben talált rá a sértettre, azonnal kiemelte a fürdővízből és értesítette a mentőket. A sértett azonban az anya laikus, majd a mentőszemélyzet szakszerű életmentő beavatkozása ellenére a helyszínen elhunyt.

Eljáró bíróság: