Tárgyalás vesztegetés elfogadásának bűntette ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 22., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
vesztegetés elfogadásának bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
8000 Székesfehérvár, Dózsa György út 1.
Tárgyaló: 
Fsz. 5. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülés.

Információ: dr. Hudák Hedvig sajtószóvivő, dr. Dian Zsuzsanna Gréta sajtótitkár

tel.: 06-22-330-577

e-mail: sajto@szekesfehervarit.birosag.hu

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A vádirat szerint I. rendű vádlott és II. rendű vádlott abban állapodott meg, hogy I. rendű vádlott igazságügyi szakértőként eljárva olyan szakvéleményt állít ki, amely alapján a bányászati jog megszűnése, bányatelek jogi jellegének törlése miatt kártalanításra jogosult II. rendű vádlott ismerőse által vezetett Kft. a közigazgatási eljárás során hozott határozatban megállapított összeghez képest nagyobb összeg kifizetésére tarthat igényt a bírósági felülvizsgálat során.
I. rendű vádlott II. rendű vádlott útmutatásai szerint, valótlan tartalmú szakvéleményt és díjjegyzéket készített és azt benyújtotta egy közjegyzői iroda felé,  aki végzésével 1.750.000 Ft szakértői díjat állapított meg. A II. rendű vádlottal korábban folytatott egyeztetésére figyelemmel a szakértői díjat II. rendű vádlott ügyben érdekelt Kft-t vezető ismerőse nem kifogásolta és a szakvélemény birtokában kezdeményezte a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatát. A bíróság a közigazgatási szerv határozatának kártalanítás összegszerűségét meghatározó részét megsemmisítette és e körben új eljárás lefolytatására kötelezte.

Az így elkészült szakvélemény alapján a kártalanításra jogosult a közigazgatási határozatban megállapított 23.970.000 Ft kártalanítási összeggel szemben 1.468.706.724 Ft kártalanításra tarthatott volna igényt.

Eljáró bíróság: