Tárgyalás több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és további bűncselekmények ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 3., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és további bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
8000 Székesfehérvár, Dózsa György út 1.
Tárgyaló: 
Fsz. 8. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A vádirat szerint I. és II. rendű vádlott élettársi kapcsolatban éltek. Életvitelüket rendszeres közös szeszesitalfogyasztás, I. rendű vádlott vonatkozásában ezzel párhuzamos gyógyszerhasználat jellemezte.

A vádlottak a sértettel közösen italoztak, melynek ürügyén I. rendű vádlott a táskájából elővette azt a sört, melybe előzőleg nyugtatót kevert és megkínálta vele sértettet azzal a céllal, hogy egy korábbi nézeteltérésük okán őt elkábítja, majd ezáltal védekezni nem képes személyt a folyóba húzza és belefojtja. A sértett ivott a nyugtatóval kevert sörből és ennek hatására öntudatlan állapotba került, ekkor I. rendű vádlott elhatározásának megfelelően őt ruházatánál fogva megragadta, a vízbe húzta, ahol a sértettet ölési szándékkal a víz alá nyomta, és miután a sértett már nem adott életjelet, testét a folyóparttól betolta és magára hagyta. A sértett a vízben történő elmerülés következtében elhunyt. II. rendű vádlott az ölési cselekmény szemtanúja volt, ennek ellenére nem lépett fel az I. rendű vádlottal szemben.

A vádlottak a továbbiakban sem hagytak fel ital- és gyógyszerfogyasztási szokásaikkal. 2018. tavaszán a II. rendű vádlott egy ismerősével italoztak, mikor I. rendű vádlott elhatározta, hogy akár erőszak alkalmazása útján megszerzi a sértettnél lévő készpénzt, valamint a mobiltelefonját. A sértett ellenállásának megakadályozása érdekében a sértett sörébe nyugtatót kevert, őt tettleg bántalmazta és a bántalmazás következtében magatehetetlen sértettnél lévő értékeket elvette. I. rendű vádlott élettársa unszolására egy közeli nyilvános fülkéből álnéven bejelentést tett, hogy egy sérült személy fekszik a parkban. A kiérkező mentőegység azonban nem találta meg a sérült személyt, így távozott a helyszínről, melyet a két vádlott a park túloldalán észlelt ugyan, de belenyugodva a helyzetbe ők is elhagyták a helyszínt. Továbbiakban két alkalommal is visszatértek a továbbra is öntudatlan állapotban lévő sértetthez, a II. rendű vádlott végül a közeli nyilvános fülkéből, álnéven értesítette a mentőket, akik másodízben, megtalálták a sértett személyt és megkezdték az ellátását. Az életveszélyes fejsérülést elszenvedett sértett életét az egészségügyi beavatkozás mentette meg.

Eljáró bíróság: