Tárgyalás jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2018. november 15., csütörtök 11.15
Ügy tárgya: 
jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
8000 Székesfehérvár, Dózsa György út 1.
Tárgyaló: 
Fsz. 8.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Határozathirdetés várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A Székesfehérvári Járásbíróság 2017. október 13-án kelt ítéletében megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott 2011-ben megvásárolta mintegy 100.000 cég adatait, majd egyik esetben egyedül, másik esetben pedig a II. rendű vádlottal közösen a III. IV. és V. rendű vádlottak nevére két céget alapított anélkül, hogy a cégek tényleges irányításában a III. és IV. rendű vádlottak részt vettek volna. Ezt követően az I. és II. rendű vádlottak megszerkesztettek egy előfizetői szerződést és egy díjbekérő számla elnevezésű nyomtatványt, és azokat 1397 cég részére kipostázták. Az előfizetői szerződés alapján vállalták, hogy a megrendelő cégek adatait internetes oldalon telefonkönyv formájában, illetve nyomtatott és CD formátumú kiadványban megjelentetik. Az internetes oldalak azonban telefonkönyvként nem működtek, a vádlottaknak eleve nem állt szándékukban a telefonkönyv nyomtatott és egyéb változatainak elkészítése.

A kipostázott szerződések alapján az I. rendű vádlott egyedül 750, az I. és a II. rendű vádlottak közösen 647 céget ejtettek tévedésbe, mely társaságok a vádlottaknak a díjbekérő számlákon szereplő 29.375,-, illetve 28.750,- forint összegeket utaltak át megrendelésenként.

túlmenően az I. rendű vádlott elhatározása alapján az V. rendű vádlott az általa képviselt cég nevében eleve azzal a szándékkal kötött postai küldeményforgalmi és egyéb szolgáltatások teljesítésére irányuló partneri szerződést 2011-ben a Magyar Posta Zrt-vel, hogy a szerződés halasztott díjfizetési lehetőségét kihasználva a teljesített szolgáltatás díját nem fogják kifizetni. Így a Magyar Posta Zrt. sértettnek több mint 9 millió forint kárt okoztak.

A bíróság a vádlottakat közokirat-hamisítás bűntettében, csalás bűntettében, csalás vétségében illetve orgazdaság bűntettében mondta ki bűnösnek. Az I. rendű vádlottat 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, a II. rendű vádlottat 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, a III. rendű vádlottat 6 hó – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, a IV. rendű vádlottat 3 hó – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, míg az V. rendű vádlottat 2 év – végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen az I. II. és V. rendű vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés végett, másodlagosan enyhítésért, a III. és IV. rendű vádlott és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést, az ügyész az ítéletet tudomásul vette. Jelenleg az ügyben a Székesfehérvári Törvényszék másodfokú eljárása zajlik.

Eljáró bíróság: