Tárgyalás szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 11., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
8000 Székesfehérvár, Dózsa György út 1.
Tárgyaló: 
1. emelet 133. Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

FELHÍVJA A BÍRÓSÁG A SAJTÓ KÉPVISELŐINEK FIGYELMÉT, HOGY A VÁDISMERTETÉST KÖVETŐEN A BÍRÓSÁG ZÁRT TÁRGYALÁST RENDELT EL, ÍGY A TÁRGYALÁS TOVÁBBI SZAKASZÁBAN A SAJTÓ JELENLÉTE NEM LEHETSÉGES! (A PERBESZÉDEK ÉS AZ ÍTÉLETHIRDETÉS NYILVÁNOS LESZ, MELY ELJÁRÁSI CSELEKMÉNYEK IDEJÉRŐL KÉSŐBB ADUNK TÁJÉKOZTATÁST.)

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A vádirat szerint az I. rendű vádlott 1996. évtől kezdődően 26 éven keresztül volt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója és egyben 2011. augusztusáig az ott elhelyezett kiskorú gyermekek gyámja. A II. rendű vádlott 2015. augusztusától 2016. márciusáig gyermek- és ifjúságvédelmi asszisztensként és növendékügyi előadóként dolgozott az intézményben.

Az I. rendű vádlott két, a cselekmény kezdetekor a 12. életévét be nem töltött, a nevelése, felügyelete alatt álló kiskorú személlyel éveken keresztül - egyikük esetében mintegy hat éven át - több alkalommal szexuális cselekményt végzett. További három, a cselekmény kezdetekor a 14. életévét be nem töltött, nevelése, felügyelete alatt álló sértettel - egy esetben mintegy nyolc éven, másik esetben öt éven keresztül - végzett szexuális cselekményt, egy másik ilyen korú tanulót pedig megpróbált rábírni arra, hogy vele szexuális cselekményt végezzen, aki azonban ettől elzárkózott. Ezen felül az I. rendű vádlott másik két, az intézetben elhelyezett, 18. életévét be nem töltött sértettel szemben tanúsított súlyosan szeméremsértő magatartást. Egy további ilyen korú sértettel pedig rendszeresen szexuális cselekményt végzett, míg egy másik, 15. életévét be nem töltött kiskorúhoz megpróbált szexuálisan közeledni, súlyosan megszegve ezzel a feladatából eredő kötelezettségét és veszélyeztetve a kiskorú sértettek erkölcsi és érzelmi fejlődését.

A II. rendű vádlott a nevelése, felügyelete alatt álló, 14. életévét be nem töltött sértettel egy alkalommal szexuális cselekményt végzett. További három esetben pedig a 14. életévét betöltött sértettekkel szemben fennálló hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve végzett velük szexuális cselekményt, súlyosan megszegve ezzel a feladatából eredő kötelezettségét és veszélyeztetve a kiskorúak erkölcsi, érzelmi fejlődését.

Eljáró bíróság: