Tárgyalás halált okozó ittas járművezetés bűntette ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 17., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Halált okozó ittas járművezetés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Székesfehérvár, Dózsa Gy. u. 1.
Tárgyaló: 
Fsz. 16. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

2015. június 13.-án a vádlott Budapestről Székesfehérvárra utazott egyik barátja születésnapi ünnepségére, ahol barátaival elhatározták, hogy Siófokon folytatják a szórakozást. Az egyik járművel az akkor még alkoholt nem fogyasztó vádlott közlekedett Balatonszéplak-felsőig, ahonnan a társaság tagjai taxival Siófokra utaztak. A Petőfi- sétányon – valamint korábban a széplaki nyaralóban - a vádlott pontosan meg nem állapítható mennyiségű szeszes italt fogyasztott el.
Másnap hajnali 4 óra körüli időpontban a társaság tagjai taxival visszautaztak Balatonszéplak-felsőre, és mivel a vádlott és 3 barátja megbeszélték, hogy nem maradnak ott, beültek egy gépjárműbe, amelyet a vádlott vezetett annak ellenére, hogy ittas állapotban volt és fáradnak érezte magát. A jármű utasai közül ketten nem kötötték be a biztonsági övet, majd egymás után sorban elaludtak.
A vádlott 05.25 órakor Szabadbattyán területére érve az Árpád utcában közlekedett derült, száraz időben, 62-68 km/h sebességgel, amikor egy egyenes útszakaszon áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, letért az útpadkára, és változatlan sebességgel nekiütközött egy betonhídnak. A jármű az útárokban továbbhaladva bal első kerekével a következő betonhídnak ütközött, emiatt a bal első futóműve kiszakadt, majd a jármű jobbra elfordulva nyugalmi helyzetbe került.
A baleset következtében a jármű két utasa – egyikük a biztonsági övet nem kötötte be - 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, míg a bal hátsó ülésen utazó, biztonsági övet nem viselő sértett a helyszínen életét vesztette.
A baleset következtében a vádlott ugyancsak 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.