Jogerős ítélet közlekedési baleset ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék a mai napon jogerősen befejezte a fiatalkorú vádlottal szemben halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt indult büntetőügyet.

A tényállás lényege szerint a vezetői engedéllyel nem rendelkező fiatalkorú vádlott ittasan, a szülei tudta nélkül elvitte a szülei gépjárművét, hogy azzal barátaival kocsikázzon. Éjjeli látási viszonyok között, az autót ittas állapotban vezetve, a sebességkorlátozást átlépve a gépjárművel balesetet szenvedett. A gépjárműben a hátsó ülésen, biztonsági öv használata nélkül utazó kiskorú sértett a baleset pillanatában elhunyt. A biztonsági öv használata esetén reális esély lett volna az élettel összeegyeztethetetlen sérülések elmaradására.

Az elsőfokú bíróság a fiatalkorú vádlottat 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 7 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A másodfokú bíróság az ügyészség büntetés súlyosítására irányuló fellebbezése folytán járt el. A törvényszék a halálos eredménnyel végződő, jelentős tárgyi súlyú bűncselekményre, az elkövetési körülményekre, és a szabályszegések jellegére figyelemmel végrehajtandó szabadságvesztést, azaz 1 év fiatalkorúak fogházát szabta ki a fiatalkorú vádlottra. A szabadságvesztés időtartamának meghatározásakor többek között figyelemmel volt arra is, hogy a sértetti közrehatás jelentős volt.

 

Székesfehérvári Törvényszék

2023.04.13.