Ítélet közlekedési baleset ügyében

A Székesfehérvári Járásbíróság által 2022. november 8. napján tartott előkészítő ülésen beismerő nyilatkozatot tett, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról az a fiatalkorú vádlott, akivel szemben az ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat.

A tényállás lényege szerint a vezetői engedéllyel nem rendelkező fiatalkorú vádlott ittasan, a szülei tudta nélkül elvitte a szülei gépjárművét, hogy azzal barátaival kocsikázzon. Éjjeli látási viszonyok között, az autót ittas állapotban vezetve, a sebességkorlátozást átlépve a gépjárművel balesetet szenvedett. A gépjárműben a hátsó ülésen, biztonsági öv használata nélkül utazó kiskorú sértett a baleset pillanatában elhunyt. A biztonsági öv használata esetén reális esély lett volna az élettel összeegyeztethetetlen sérülések elmaradására.

A bíróság a fiatalkorú vádlottat 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 7 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett.

2022. november 25.

Székesfehérvári Törvényszék