Ítélethirdetés emberölés bűntettének kísérlete ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék a mai napon hirdetett ítéletet az emberölés bűntettének kísérlete ügyében. A törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettének kísérletében. Ezért őt öt év börtön fokozatú szabadságvesztésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet szerint az idős korú vádlott 2019. szeptember 22-én a délelőtti órákban több társával együtt megjelent egy székesfehérvári üzletközpont előtti téren, ahol a saját családja és egy másik család között két nappal korábban kialakult nézeteltérést kívántak rendezni.

 A téren mindkét család részéről több, felfokozott hangulatú személy volt jelen és közöttük szóváltás alakult ki, amely aztán tettlegességig fokozódott. A vádlott ekkor a magával vitt műanyag flakonból motorbenzint tartalmazó folyadékot locsolt a térkőre, majd azt öngyújtóval meggyújtotta.  Ezt követően a vádlott a földön dulakodó személyekhez lépett, majd az oda érkező, a másik családhoz tartozó személynek – aki a lányának akart segíteni – arcába locsolt a folyadékból, mire a sértett hátralépve eltávolodott a csoporttól.  Ezután a vádlott a földön fekvő másik sértett ruházatára öntött a folyadékból és öngyújtóval fel akarta gyújtani, amelyet azonban a sértett kiütött a kezéből. A vádlott ezt követően már nem próbálkozott a cselekménye befejezésével, de a helyszínre érkező rendőrök jelenlétében is indulatosan viselkedett.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek.

2022. június 21.

Székesfehérvári Törvényszék