Jogerős ítélet emberölés bűntettének kísérlete és további bűncselekmények ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék a mai napon hirdetett ítéletet emberölés bűntettének kísérlete és további bűncselekmények ügyében.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. júliusában miközben zártkerti ingatlanában tevékenykedett nagyobb mennyiségű szeszesitalt fogyasztott ezért súlyos fokú ittas állapotba került. Az esti órákban összeszólalkozott egy közeli ingatlan tulajdonosával, akinél azt kifogásolta, hogy az általa aznap a sértett részére értékesített segédmotoros-kerékpár kipróbálásával a sértett nagy zajt- és port keltett, valamint olyan módon és sebességgel közlekedett, amely magában hordozta a vádlott kutyája elütésének lehetőségét. A vádlott a sértett megölésével fenyegetőzve gépkocsijába pattant és járművét a dülőútról letérve a sértett felé kormányozta. A sértett félreugrott, így a vádlott gépjárművével a segéd-motorkerékpárt maga alá gyűrve, abban 80 ezer forint kárt okozva, néhány méter megtétele után megállt. Kiszállt a gépkocsiból és a sértettet megragadta, megütötte és fojtogatta, akinek sikerült kiszabadulnia szorításából és elszaladnia. A vádlott a helyszínre érkező hozzátartozója közbelépésére hagyott fel a további támadással.

A Székesfehérvári Törvényszék bűnösnek mondta ki a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettében, járművezetés ittas állapotban vétségében és rongálás vétségében, miután az ügyészség a bíróság által beszerzett újabb műszaki szakértői vélemény alapján a vádirati tényállást ennek megfelelően módosította. Ezért őt a bíróság 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet jogerős.

Székesfehérvári Törvényszék

2022. március 2.