Ítélet előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt

A Székesfehérvári Törvényszék a mai napon ítéletet hirdetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntető ügyben.

A vádirat szerint a vádlott a házassági életközösségük megszakadását ideiglenesnek tekintette, nem tudott belenyugodni abba, hogy a sértett elköltözött a közösen lakott ingatlanból. Miután tudomást szerzett arról, hogy a sértett a házasság felbontása iránti keresetet is benyújtotta a bírósághoz, elhatározta, hogy a sértett által lakott ingatlan szerelvényeinek megrongálásával lakhatási nehézségeket okoz, így próbálja meg a sértetett visszaköltözésre bírni. Az erre tett eredménytelen kísérleteit követően elhatározta, hogy megöli a sértettet, ha az övé nem lehet, másé se legyen. Elhatározta, hogy felesége lakóingatlanában gázrobbanást idéz elő, mellyel a házastársa életét is kioltja. Elhatározásának megfelelően a sértett távollétében annak lakóingatlanába bement, gázszivárgást idézett elő, amely megfelelő koncentrációban, elektromos szikra kialakulása esetén magában hordozta pusztító erejű robbanás reális veszélyét, mely az ott tartózkodó sértett halálát is eredményezhette volna. A sértett az erős gázszagot azonban észrevette, elzárta az udvari gázcsapot és kiszellőztetett, így a cselekmény kísérleti szakban rekedt. Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott cselekménye előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint rongálás vétsége.

A bíróság számos tanú kihallgatását, az igazságügyi orvosszakértő meghallgatását, illetőleg új igazságügyi tűzvédelmi szakértő bevonását követően lényegében a vádirat szerint állapította meg a történteket azzal, hogy a vádiratban felsorolt, az emberölés bűntettének minősítő körülményei közül az aljas indokból való elkövetést nem látta megállapíthatónak. Így a vádlott bűnösségét előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és rongálás vétségében mondta ki. A vádlottat halmazati büntetésül 8 év fegyházra, valamint 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség 3 napot fenntartott az esetleges jogorvoslat bejelentésére, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan pedig a büntetés enyhítéséért fellebbeztek. A bíróság - figyelemmel a kiszabott szabadságvesztés tartamára megalapozottnak találva a szökés, elrejtőzés veszélyét - elrendelte a vádlott bűnügyi felügyeletét. Ezen végzést az ügyész a vádlott letartóztatása érdekében megfellebbezte, míg a vádlott és védője azt tudomásul vette.

Székesfehérvári Törvényszék

2022. január 26.