Felmentés a nádasdladányi emberölés ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék a mai napon kihirdetett ítéletében a vádlottat felmentette az emberölés bűntette miatt emelt vád alól.

A vádirat szerint 2019. június 2-án a hajnali órákban egy nyilvános rendezvényen lévő rendezvénysátorban a vádlott és a sértett között – utólag már nem tisztázható okból – szóváltás alakult ki, mely során a sértett a vádlott arcába fejelt, majd ezt követően kölcsönösen tettleg bántalmazni kezdték egymást. Emiatt a biztonsági személyzet eltávolította őket a sátorból. A vádlott és a sértett azonban ismét egymásnak ugrottak, kölcsönösen ütlegelték egymást, de a biztonsági őrök szétválasztották őket. A sértett a barátjával elindult a rendezvénysátortól vezető úton, de a vádlott utánuk ment és verekedni hívta a sértettet, mire annak barátja ököllel megütötte a vádlottat, aki a földre esett. A vádlott felállt a földről és elszaladt, a sértett pedig utána futott. A vádlott a megvilágítás nélküli murvás út mellett elrejtőzött, majd amikor a sértett mellé ért, előugrott, és a magánál tartott késsel két ízben, a hasa jobb oldalán, valamint a mellkasán megszúrta a sértettet, aki a második szúrást követően röviddel elvesztette eszméletét és a helyszínen elhalálozott.

Ezzel szemben a bíróság a lefolytatott eljárás alapján azt állapította meg, hogy a vádlott az események során minvégig jogos védelmi helyzetben volt. Azzal, hogy az őt ért bántalmazást követően a helyszínről elszaladt, egyértelmű és félreérthetetlen jelét adta annak, hogy nincs semmiféle támadó szándéka. A sértett halálát eredményező szúrásra úgy került sor, hogy a sötét szervizúton a sértett a vádlottat utolérte, hátulról ököllel a fejét ütlegelte, a nyakát megragadta, közben azt kiabálta, hogy „megdöglesz”, illetve „megöllek”. E közben a vádlott a zsebkését elővette, és azzal hátrafelé kifordulva szúrta meg két alkalommal a sértettet.

A bíróság a jogos védelem körében kialakult joggyakorlatra hivatkozva kimondta, hogy a jogtalan támadás elhárításának kockázatát a támadónak kell viselnie, illetve a jogtalan támadással szemben nem vitatható az elhárítás szükségessége.

Az ítélettel szemben az ügyész bűnösség kimondása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be, míg a vádlott és védője azt tudomásul vette. A másodfokú eljárás lefolytatására a Győri Ítélőtáblán kerül sor.

Székesfehérvár, 2021. október 22.

Székesfehérvári Törvényszék