Ítélethirdetés emberölés bűntettének kísérlete ügyében

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint a vádlott és a betegsége folytán magatehetetlenné vált élettársa a közös tulajdonukat képező ingatlanukban laktak, és édesapja gondozása céljából velük élt a vádlott élettársának fia is. A vádlott és élettársának gyermeke között a kapcsolat nagyon megromlott, emiatt és annak megakadályozása érdekében, hogy az ingatlan használatának eddig kialakult módja a sértett hozzátartozója által megváltoztatásra kerüljön, a vádlott elhatározta, hogy felgyújtja az ingatlant, belenyugodva abba, hogy azzal élettársa életét is kioltja.

Elhatározásának megfelelően kihasználva, hogy a betegsége okán magatehetetlen sértett egyedül tartózkodik otthonukban, a közeli üzemanyagtöltő-állomáson benzint vásárolt, azt a családi ház tetőtéri részén, a földszintjén és a teraszán szétlocsolta és a bejárati ajtónál lángra lobbantotta. A vádlott a ház felgyújtását követően távozott a helyszínről. A sértettet az égő épületből a tüzet észlelő szomszédok időben kimentették, így sérülést nem szenvedett. Ennek hiányában az éghető anyagok kapcsán keletkező mérgező gázok, a forró füst belégzése következtében kialakuló füstmérgezés miatt a sértett életveszélyes sérülése, fulladásos halála is bekövetkezhetett volna.

A sértett kimentését követően a katasztrófavédelem munkatársai azonnal megkezdték a tűz oltását. Ennek következtében a tűz a sértett által addig lakott szuterénre és a szomszédos épületre nem terjedt át, azonban ennek reális veszélye fennállt.

A törvényszék a vádlott bűnösségét 1 rendbeli emberölés bűntettének kísérletében, és 1 rendbeli közveszélyokozás bűntettében állapította meg, ezért őt halmazati büntetésül 11 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélettel szemben az ügyész a minősítés megváltoztatása, az emberölés bűntettének kísérlete vonatkozásában, az előre kitervelten, és aljas indokból elkövetettként is minősülés megállapítása és a büntetés súlyosítása céljából fellebbezett. A vádlott és védője a közveszélyokozás bűntette vonatkozásában a kísérletkénti minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében jelentették be perorvoslatukat.

Székesfehérvár, 2021. szeptember 20.

A Székesfehérvári Törvényszék