Elsőfokú ítélet kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem és további bűncselekmények miatt indult ügyben

A Székesfehérvári Törvényszék I.r. vádlottat bűnösnek mondta ki emberkereskedelem bűntettében, és felbujtóként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében. Ezért őt, mint visszaesőt halmazati büntetésül nyolc év hat hónap szabadságvesztésre, mellékbüntetésként nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtási fokozatát fegyházban határozta meg. Megállapította, hogy az I.r. vádlott a szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható. Megszüntetett egy korábbi, jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztésből engedélyezett feltételes szabadságot, beszámította a kiszabott szabadságvesztés büntetésbe az I.r. vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt, és az I.r. vádlottal szemben 1.399.000,-Ft erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A bíróság II.r.-III.r.vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében. Ezért mindkettejüket egy év börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre ítélte, melynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék IV.r. vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette a folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettének vádja alól. 

Az ítélet alapjául szolgáló tényállás lényege szerint I.r. vádlott a huzamosabb tartamú szabadságvesztés büntetésből történő szabadulását követően rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkezett. Az általa már korábban megismert, és prostituáltként dolgozó sértettel a kapcsolatot felvette, s 2019. márciusától augusztusig a kiszolgáltatott helyzetben lévő, a neki ígért közös jövő vonatkozásában megtévesztett sértettől a jövedelmét elvette. 

A II. és III.r. vádlottak bankszámláik adatait az I.r. vádlott rendelkezésére bocsátották. A II. és III.r. vádlottak, illetőleg személyesen I.r. vádlottbankkártyás tranzakció keretében, pénzkiadó automatákból felvették a sértett által a számlákra befizetett összegeket, majd azokat I.r. vádlott rendelkezésére bocsátották. 

Az ítélet nem jogerős. A törvényszék az I.r. vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta. 

Székesfehérvár, 2021. július 6.

Székesfehérvári Törvényszék