Ítélethirdetés fegyveres rablás bűntette ügyében

A Székesfehérvári Járásbíróság a mai napon hozott ítéletével az 1 rendbeli rablás bűntettének és a 2 rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettének vádja alól  felmentette a vádlottat.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottnak készpénzre volt szüksége, ezért elhatározat, hogy egy nemzeti dohánybolt kirablása útján jut hozzá a kívánt összeghez. A cselekménye eredményességének biztosítása érdekében egy bombának látszó tárgyat készített, amelyet a táskájában rejtett el. A vádlott 2014. november 22-én a nemzeti dohányboltban a pultra helyezte a táskáját, annak tartalma bemutatásával megfenyegette a pénztárost, hogy felrobbantja a helységet, amennyiben nem adja át a napi bevételt. A sértett a fenyegetés hatására a kasszában lévő 96.000,- Ft készpénzt átadta a vádlottnak, aki távozott a dohányboltból. A cselekményt észlelő két tanú a vádlott nyomába eredt, őt a bomba felrobbantásával való fenyegetés ellenére egy társasház lépcsőházában elfogták és a nyomozó hatóság kiérkezéséig visszatartották. A vádlott fenyegetése miatt a nyomozó hatóság tagjai a lépcsőház lakóit kitelepítették. A vádlott az elfogását követő kihallgatáskor azért, hogy a nyomozó hatóság kapacitását lefoglalja azt a valótlan kijelentést tette, hogy egy intézmény szellőzőnyílásában további bombát rejtett el, ezen kijelentését még a kihallgatása során visszavonta. Az általa megjelölt épületet két bombakutató átvizsgálta, ott robbanószer nem volt fellelhető.

A vádlott felmentésének indoka az volt, hogy a büntetőeljárás során beszerzett igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény alapján a bíróság megállapította, hogy a vádlott a cselekmények elkövetése idején kóros elmeállapotú volt, amely képtelenné tette őt a cselekményei következményeinek felismerésére és arra, hogy a felismerésnek megfelelőn cselekedjék. A bíróság megállapította továbbá, hogy jelenleg nem kell tartani attól, hogy a vádlott személy elleni erőszakos, vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekményt fog elkövetni, így kényszergyógykezelésének elrendelése nem indokolt.

Az ítélet nem jogerős, azt a vádlott és a védő tudomásul vette, az ügyészség bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést.

Székesfehérvár, 2021. május 12.

A Székesfehérvári Törvényszék