Letartóztatás elrendelése a jelentős mennyiségű kábítószerre, kereskedéssel elkövetett kábítószerkereskedelem bűntette és további bűncselekmények ügyében

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon meghozott végzésével 1 hónap időtartamra elrendelte a 4 gyanúsított letartóztatását.

A gyanúsítottak egyike 2020. november 25. napján budapesti otthonában 99,84 gramm kokaint adott el a 2021. novemberétől haszonszerzési céllal, 9.280.000,- Ft értékben kábítószert terjesztő és értékesítő gyanúsított-társának. A harmadik gyanúsított 2021. január 21. napján ismeretlen személytől kábítószert vásárolt azért, hogy azt tovább értékesítse, ugyanezen a napon felvette a kapcsolatot a kábítószer terjesztő gyanúsított-társával és tőle haszonszerzési célból történő értékesítés végett amfetamint vásárolt. A negyedik gyanúsított 2021. január 27. napján a kábítószer terjesztő gyanúsítottnak anfetamin tartalmú, kábítószernek minősülő anyagot adott át annak tovább-értékesítése céljából.

A kényszerintézkedés egyik oka, hogy a bíróság álláspontja szerint a cselekmények kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére tekintettel a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől lehet tartani, és megalapozottan feltehető, hogy csak a letartóztatással biztosítható, hogy az eljárási cselekményeknél jelen legyenek. Továbbá megállapította a bíróság azt is, hogy a megvalósított cselekmények szervezett jellegére és annak időben elhúzódó voltára tekintettel a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A végzésekkel szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így azok nem véglegesek.

 

Székesfehérvári Törvényszék

2021. január 29.