Letartóztatás elrendelése fegyveresen elkövetett rablás bűntettének ügyében

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon meghozott végzésével 1 hónap időtartamra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2021. január 25-én reggel egy székesfehérvári cég telephelyén a gazdasági társaság jelen lévő dolgozóit a nála lévő fegyvernek tűnő tárggyal fenyegette azért, hogy a helyszínen egy széfben tartott nagyobb összegű készpénzt neki adják át. Az egyik sértett azon megjegyzésére, hogy szerinte a fegyver nem valódi, a gyanúsított az átlagember számára megtévesztésig egy kézi lőfegyverre hasonlító gázriasztó pisztollyal a mennyezet felé lőtt, majd határozottan követelte a kassza és a széf kinyitását. Az egyik sértett tájékoztatta a gyanúsítottat, hogy a kasszában nincs pénz, a széf kulcsa feltehetően a raktárban tartózkodó munkatársánál van és megkérte a kollégáit, hogy akinél van készpénz, az adja át a gyanúsítottnak. A fenyegetés hatására a jelen levő másik sértett 15 ezer forint készpénzt adott át a táskájából a gyanúsítottnak. Ezt követően a gyanúsított a széf kulcsának birtokosát megnevező sértettet arra kényszerítette, hogy vele a raktárba menjen és az ott tartózkodó sértettől követelte a széfkulcs átadását, azonban a széfkulcs nála sem volt. A gyanúsított ekkor a sértettet arra kényszerítette, hogy őt a helyszínről elszállítsa, a járművet megadott címig vezesse, majd felszólította pénztárcája átadására. A sértett a gyanúsított figyelmének lankadását kihasználva a jármű indítókulcsával együtt kiugrott a gépkocsiból és elfutott.

A nyomozási bíró döntésének indoka az volt, hogy a gyanúsítottal szemben fennáll a bűnismétlés és a szökés, elrejtőzés veszélye.

A végzést az ügyész, a gyanúsított és a védő is tudomásul vette, így az kihirdetését követően jogerőssé vált.

 

Székesfehérvár, 2021. január 27.

A Székesfehérvári Törvényszék