Jogerős ítélet lőfegyverrel visszaélés ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék büntető fellebbviteli tanácsa a mai napon kihirdetett ítéletével másodfokon is elmarasztalta a vádlottat 1 rendbeli lőfegyverrel visszaélés bűntettében, 1 rendbeli fegyveresem elkövetett garázdaság bűntettében és 5 rendbeli testi sértés bűntettének kísérletében.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott engedély nélkül vásárolt meg egy lőfegyvert a hozzá tartozó távcsővel és lövedékekkel együtt, amelyeket az általa bérelt ingatlanban tartott. A vádlott 2018. április 16-án, a kora délutáni órákban székesfehérvári otthona ablakából a lőfegyverrel öt célzott lövést adott le a szemközti áruházak parkolója környékén közlekedő, illetve a buszmegállóban várakozó személyekre. A lövés az egyik sértettet a jobb combján, míg a másik két kiskorú sértett egyikét a hátán, a másikat pedig a bal szeme alatt találta el. A további célzott lövések a sértetteket nem találták el, a lövedékek mellettük a földbe csapódtak.

Az elkövetés körülményeire figyelemmel valamennyi sértett esetében fennállt a súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülés kialakulásának veszélye.

A törvényszék a vádlottal szemben első fokon kiszabott 8 év szabadságvesztést 7 évre enyhítette figyelemmel a bűncselekmények elkövetése óta bekövetkezett jelentős időmúlásra, amelynek nyomatékát növeli, hogy a vádlott az eltelt 2 és fél év alatt mindvégig letartóztatásban volt. Mindezen túl a törvényszék nagyobb enyhítő hatást tulajdonított annak a körülménynek, hogy a vádlott beszámítási képessége a cselekmények elkövetésekor közepes fokban korlátozva volt.

Az ítélet jogerős.

Székesfehérvár, 2020. november 24.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya