Ítélethirdetés üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények ügyében

A Dunaújvárosi Járásbíróság 2020. november 12. és 18. napján előkészítő ülést tartott üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények ügyében.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2018. január 18. napja és 2020. február 17. napja közötti időszakban különböző internetes oldalakon műszaki cikkek és pénzérmék eladására irányuló hirdetéseket helyezett el, illetve más személyek által feladott internetes hirdetésekre jelentkezett azzal, hogy az általuk keresett termékkel rendelkezik, azt megvételre kínálja, valamint a balatoni szállást részükre kiadja.

A termékek megküldésére, valamint a balatoni szállások kiadására azonban a vádlottnak sem reális lehetősége, sem szándéka nem volt, a megvásárlásra felkínált termékekkel, valamint a kiadásra meghirdetett szállásokkal nem rendelkezett, célja a tévedésbe ejtett sértettek által átutalt pénzösszegek megszerzése volt.

A vádlott a sértettek által átutalt, illetve befizetett összegeket a számlákról felvette, majd sértettektől íly módon kicsalt pénzt megélhetésre és játékszenvedélyre fordította.

A vádlott cselekményével összesen 107 személyt ejtett tévedésbe, mellyel az egyes sértetteknek 6.300 és 240.000 forint közötti kárt okozott.

A vádlott az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismerő vallomást tett, tárgyalási jogáról lemondott, a polgári jogi igényeket elfogadta ezért őt a bíróság a 2020. november 18. napján tartott ülésen 2 év 6 hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, mellékbüntetésként 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottal szemben közel 5 és fél millió forint összegben vagyonelkobzást rendelt el és a sértettek irányába kártérítés megfizetésére is kötelezte. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Székesfehérvár, 2020. november 19.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya