Letartóztatásban az áldozatukat székhez rögzítő gyanúsítottak

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt folytat nyomozást a három gyanúsítottal szemben.

Az alapos gyanú szerint a három férfi 2019. november 28-án az esti órákban egy Fejér megyei település italkimérőjében tartózkodott, ahol megjelent a már ittas állapotban lévő sértett, akit a gyanúsítottak leitattak. A sértett az alkohol hatására a kocsma teraszán, egy széken ülve elaludt. Ekkor a gyanúsítottak egyike egy széket borított a sértett hátára, majd a két széket a mindvégig alvó férfivel együtt a kocsma pultosától vásárolt szigetelőszalaggal áttekerte úgy, hogy a sértett végtagjait a székhez rögzítette. Eközben a másik két gyanúsított az eseményeken jókat derülve fejezte ki helyeslését, egyikük egy felvételt is készített a megkötözött férfiról. A zárást követően a gyanúsítottak a pultossal együtt távoztak a kocsmából, a továbbra is alvó sértettet pedig megkötözve magára hagyták.

A mozgásában korlátozott, önmentésre képtelen sértett az éjszaka folyamán megpróbált a kötözésből kiszabadulni, ennek során a székkel együtt felborult, végül a hajnali órákban kihűlés miatt elhalálozott.

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon tartott ülésen mindhárom gyanúsított letartóztatását elrendelte. A döntés indoka egyrészt az volt, hogy a kiemelkedő tárgyi súlyú, törvényi fenyegetettségű bűncselekményt elkövető gyanúsítottak esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Másrészt a bíróság álláspontja szerint alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon maradva a gyanúsítottak a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével a bizonyítást megnehezítenék.

A végzést az ügyész mindhárom gyanúsított estében tudomásul vette. A döntést az egyik gyanúsított és védője tudomásul vette, míg a másik két gyanúsított és védőik fellebbezést jelentettek be enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében.

Székesfehérvár, 2019. december 7.

 

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya