Ítélethirdetés az embercsempészés ügyében

A Dunaújvárosi Járásbíróság a mai napon bíróság elé állítás keretében kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat embercsempészés bűntettében. Ezért őt 2 év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A börtönbüntetés végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint a szerb állampolgárságú vádlott 2019. novemberében megismerkedett egy ugyancsak szerb álampolgárságú személlyel és vele megállapodott abban, hogy emberek államhatáron átnyúló csempészéséhez fog segítséget nyújtani anyagi ellenszolgáltatás fejében. A megállapodásuknak megfelelően a vádlott 2019. december elején Magyarországra utazott, ahol egy ismeretlen személytől átvett egy szerb rendszámú gépjárművet, hogy azzal szállítsa tovább az országba illegálisan érkező bevándorlókat nyugat európai úticéljuk felé.

 A fiatal férfi ezután a gépkocsival egy Baja környéki erdős részhez közlekedett és ott felvett nyolc szír állampolgárt, akik részben a jármű utasterében, részben a csomagtartóban foglaltak helyett és velük Budapest felé indult. A rendőrök 2019. december 4-én az M6-os autópálya Budapest felé vezető szakaszán, a Fácános pihenőhelyen ellenőrzés alá vonták a vádlottat és a vele utazókat, majd őket előállították.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették, így az a mai napon jogerőre emelkedett.

Székesfehérvár, 2019. december 6.

 

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya