Ítélethirdetés lőfegyverrel visszaélés bűntette ügyében

A Székesfehérvári Járásbíróság a mai napon kihirdetett ítéletében 1 rendbeli lőfegyverrel visszaélés bűntettében, 5 rendbeli testi sértés bűntettének kísérletében és 1 rendbeli garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Ezért őt 8 év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint a vádlott engedély nélkül vásárolt meg egy légpuskát a hozzá tartozó távcsővel és lövedékekkel együtt, amelyeket az általa bérelt ingatlanban tartott. A vádlott 2018. április 16-án, a kora délutáni órákban - a köznyugalmat súlyosan megzavarva - székesfehérvári otthona ablakából a légpuskával öt célzott lövést adott le a szemközti áruházak parkolója környékén közlekedő, illetve a buszmegállóban várakozó személyekre. A lövés az egyik sértettet a jobb combján, míg a másik két kiskorú sértett egyikét a hátán, a másikat pedig a bal szeme alatt találta el. A további célzott lövések a sértetteket nem találták el, a lövedékek mellettük a földbe csapódtak.

Az elkövetés körülményeire figyelemmel valamennyi sértett esetében fennállt a súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülés kialakulásának veszélye.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban részben felmentés, részben enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést.

Székesfehérvár, 2019. október 2.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya