Életfogytig tartó szabadságvesztés a férjét gyógyszerrel megölő nőnek

A Székesfehérvári Törvényszék a mai napon kihirdetett elsőfokú ítéletében előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházban végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki a férjét gyógyszerrel meggyilkoló asszonnyal szemben. A megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett több, mint 30 évig éltek házasságban, a házasságukkal a vádlott azonban már elégedetlen volt, új kapcsolatot alakított ki. A vádlott a házasság felbontására törekedett, melyet úgy képzelt el, hogy a közösen lakott házat a sértett hagyja el, így ő az új társával itt élhet majd. A sértett azonban a házasság felbontásától elzárkózott, ezért a nő elhatározta, hogy megöli őt, mivel más módját az egész ház megszerzésének nem látta. 2018. áprilisában az általa szedett gyógyszerekből nagyobb mennyiséget adott be a férjének, aki rosszul lett azoktól és kórházba került. Ezt követően a vádlott 2018. májusában vitaminként feltüntetett altatókat adott be a sértettnek, majd miután a férje elkábult azoktól, megpróbálta őt a fürdőkádban a víz alá nyomni. Elhatározásával csak a férje számonkérésére hagyott fel. A nő ezután 2018. június 1-jén előbb a saját nyugtató hatású gyógyszereiből adott be a sértettnek, majd a tudatzavart állapotba került férjének nagy mennyiségű szív- és érrendszerre ható gyógyszert, valamint kálium tablettát adott be és magára hagyva őt, távozott az ingatlanból. A sértett a neki beadott gyógyszerek hatására keringés-összeomlás, szívmegállás következtében elhalálozott, őt másnap reggel a vádlott találta meg holtan, aki értesítette a rendőrséget.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott cselekményét a fennálló bizalmi viszonnyal visszaélve, közeli hozzátartozó sérelmére, kitartó szándékkal, gátlástalanul, jelentős szenvedést okozva követte el. Enyhítő körülmény a büntetlen előélete.

Az elsőfokú ítélet értelmében a vádlott legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést, az ügyész a jognyilatkozata megtételére 3 napot tartott fenn, így az ítélet nem jogerős. A bíróság a letartóztatást a kiszabott szabadságvesztés tartamára tekintettel a másodfokú határozat kihirdetéséig fenntartotta.

Székesfehérvár, 2019. július 3.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya