Ítélethirdetés halálos közúti baleset ügyében

A Székesfehérvári Járásbíróság 2019. március 28-án hirdetett ítéletet a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőügyben.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint a vádlott az általa vezetett személygépkocsival 2017. szeptember 16-án a késő esti órákban az M7-es autópályán, Budapest felől Székesfehérvár felé közlekedett, miközben erősen esett az eső és emiatt az úttest vizessé vált. A fiatal nő a külső forgalmi sávban haladó járművek előzésébe kezdett és ezért a belső forgalmi sávban 130 kilométer/óra sebességgel haladt. Az általa vezetett jármű azonban az eltúlzott sebessége miatt megcsúszott egy vízátfolyáson, majd az átépítés alatt álló, de működő üzemanyagtöltő állomáshoz vezető lejáróra sodródott és belecsapódott a benzinkúton lévő üzlet ideiglenes elhelyezésére szolgáló konténerbe. A gépkocsi a sodródása közben elütötte az üzemanyagtöltő állomás egyik kútkezelőjét, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette. A konténerben tartózkodó másik kútkezelőnek pedig az ütközés következtében maradandó fogyatékosságot eredményező sérülései keletkeztek.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 1 év 10 hónap fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság úgy rendelkezett, hogy a vádlott a szabadságvesztés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban három munkanapot fenntartottak a jogorvoslati nyilatkozatuk megtételére.

 

Székesfehérvár, 2019. március 29.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya