Letartóztatásban az emberkereskedők

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette miatt folytat nyomozást a hat gyanúsítottal szemben.

Az alapos gyanú szerint a gyanúsítottak 2017. nyarától kezdődően egy bűnszervezet tagjaként, kizsákmányolás céljából magyar állampolgárságú fiatal nőket toboroztak, illetve vásároltak meg. A gyanúsítottak a sértetteket- közöttük több kiskorú személyt - erőszakkal, fenyegetéssel, sanyargatással vették rá arra, hogy az egyik gyanúsított által Bécsben üzemeltetett bárban prostitúciós tevékenységet végezzenek és az ebbő származó bevételt tőlük elvették.

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a 2019. március 8-án tartott ülésen mind a hat gyanúsított letartóztatását elrendelte.

Ennek oka egyrészt az volt, hogy a kiemelkedő tárgyi súlyú, törvényi fenyegetettségű bűncselekményt elkövető, külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyanúsítottak esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Másrészt a bíróság álláspontja szerint a sértettek kiszolgáltatottságára és az elkövetés módjára figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon maradva a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítást meghiúsítanák. A hosszabb időn keresztüli bűnelkövetésre figyelemmel pedig a legális jövedelemmel nem rendelkező gyanúsítottak esetében fennáll a bűnismétlés veszélye.

A végzés egy gyanúsított esetében végleges. A kényszerintézkedés alkalmazásával szemben három gyanúsított és kettőjük védője fellebbezést jelentett be. Míg az ügyész és két gyanúsított a végzést tudomásul vette, azonban védőik esetében a perorvoslat megtételére rendelkezésre álló határidő még nem telt le.

Székesfehérvár, 2019. március 8.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya