Ítélethirdetés a bicskei gyermekotthon volt igazgatója ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék 2018. november 21-én hirdetett ítéletet a szexuális erőszak bűntette és további bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott 1990-től kezdődően 26 éven át volt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója és egyben az ott elhelyezett kiskorú gyermekek gyámja. A II. rendű vádlott 2015. augusztustól 2016. márciusig gyermek- és ifjúságvédelmi asszisztensként dolgozott az intézményben.

Az I. rendű vádlott két, a cselekmény kezdetekor a 12. életévét be nem töltött, nevelése, felügyelete alatt álló kiskorú személlyel éveken keresztül - egyikük esetében 2010-2016 között, mintegy hat éven át - szexuális cselekményt végzett.

További három, a cselekmény kezdetekor a 14. életévét be nem töltött, nevelése, felügyelete alatt álló sértettel 2007 és 2016 között huzamosabb időn át és két, 18. életévét be nem betöltött tanulóval a velük szemben fennálló hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve 2011. és 2012. év folyamán végzett szexuális cselekményt.

A II. rendű vádlott két, a 18. életévét be nem töltött sértettel, a velük szemben fennálló hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve 2015. decemberében és 2016. márciusában szexuális cselekményt végzett.

A törvényszék az I. rendű vádlottat 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, 1 rendbeli szexuális erőszak bűntettének kísérletében, 4 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében és 2 rendbeli szexuális visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 8 év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság az I.r. vádlottat az 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntette és az 1 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette esetében bizonyítottság hiányában, míg az 1 rendbeli szeméremsértés vétsége esetében bűncselekmény hiányában mentette fel az ellene emelt vád alól.

A bíróság a II. rendű vádlott bűnösségét 2 rendbeli szexuális visszaélés bűntettében állapította meg és ezért őt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A törvényszék 1 rendbeli szexuális visszaélés bűntette vonatkozásában bűncselekmény hiányában, 1 rendbeli szexuális visszaélés bűntette vonatkozásában pedig bizonyítottság hiányában mentette fel a II. rendű vádlottat az ellene emelt vád alól.

A törvényszék mindkét vádlottat végleges hatállyal eltiltotta az olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását vagy gyógykezelését végzik, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi, vagy befolyási viszonyban állnak.

Az elsőfokú ítélet egyik vádlott vonatkozásában sem jogerős. Azt a II. rendű vádlott és védője tudomásul vette, míg az I. rendű vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentettek be. Az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában három munkanapot fenntartott a perorvoslati nyilatkozata megtételére.

Székesfehérvár, 2018. november 21.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya