Ötezer forintot ért egy emberélet – nem jogerős ítélet előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék 2018. február 2-án hozott ítéletet a perkátai ismerősét leszúró vádlott ügyében.

A bíróság ítéleti tényállásában megállapította, hogy 2017. február 10-én este a vádlott – egy húszéves fiatalember – perkátai házában felkereste nyolcvanöt éves ismerősét azért, hogy pénzhez jusson. Korábban már többször előfordult, hogy a sértett kölcsönadott a vádlottnak, azonban ezúttal a vádlott azt is elhatározta, hogy akár a sértett élete árán is pénzhez fog jutni. Az ingatlan udvarára bemászott, melyet a sértett észlelt, és a vádlottat távozásra szólította fel. A vádlott azonban nem ment el, hanem pontosabban nem tisztázható körülmények közt ötezer forintot elvett a sértettől, majd a magával vitt 12,5 cm pengehosszúságú késsel az idős embert nagy erővel szíven szúrta.

A sértett a szúrás után még be tudott menni segítségért a házába, s kérte élettársát, hogy hívja a mentőket. Ezután a kertkapuhoz indult, hogy azt kinyissa a mentőknek, de összeesett és még a szaksegítség megérkezése előtt a helyszínen elhunyt.

A bíróság a vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, őt 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, a vádlott ugyan azt tudomásul vette, de a nyilatkozattételre fenntartott 3 napon belül a védő a büntetés enyhítése végett, míg az ügyész a cselekmény minősítésének megváltoztatása és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezést jelentett be. A vádlott a bíróság határozata szerint a másodfokú határozathozatalig továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

Székesfehérvár, 2018. február 7.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya