Ítélethirdetés közösség tagja elleni erőszak bűntette ügyében

A Székesfehérvári Járásbíróság a mai napon kihirdetett ítéletében mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki 2-2 rendbeli, társtettesként elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettében.

Megállapította, hogy a vádlottak azután, hogy 2016. október 7-én az esti órákban egy székesfehérvári vendéglátóhelyen italoztak, egy ismerősük társaságában az I. rendű vádlott otthonába indultak gyalogosan. Út közben, 23.30 óra körül, a székesfehérvári buszpályaudvaron észrevettek három, általuk roma származásúnak ítélt személyt.

A vádlottak valamelyike ekkor a „Mi van cigányok?” szavakkal szólította meg a társaság tagjait, majd a II. rendű vádlott azonnal hozzájuk lépett, és közülük az egyik, kiskorú sértettet ököllel az arcán megütötte. Eközben az I. rendű vádlott a másik sértettre támadt, és az arcára, valamint a testére is több ütést mért. A vádlottak - akiket a helyszínen tartózkodó társuk megfékezni nem tudott - csak rendőri felszólításra hagytak fel erőszakos cselekményükkel és a helyszínről elmenekültek. A roma etnikai csoporthoz tartozás miatt elkövetett bántalmazás során a sértetteknek sérülése nem keletkezett, de ez nem képezte akadályát a vádlottak büntetőjogi felelőssége megállapításának.

A bíróság az I. rendű vádlottat 30 napi elzárásra, a II. rendű vádlottat 250 óra közérdekű munka büntetésre ítélte, valamint kötelezte őket az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is. Az ítélet nem jogerős, a jogorvoslati nyilatkozattételre valamennyi vádlott és védő, valamint az ügyész is fenntartott 3 nap gondolkodási időt.