Ítélethirdetés halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt indult büntetőügyben

A Székesfehérvári Járásbíróság a mai napon hirdetett ítéletet a halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt indult büntetőügyben.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint 2017. június 23-án délelőtt a vezetői engedéllyel nem rendelkező vádlott a vezetési képességét befolyásoló kábítószerek hatása alatt állva a 62-es számú főúton haladt gépkocsijával, két utast is szállítva. A Seregélyes-Jánosmajornál lévő útkereszteződésnél - ahol „Előzni tilos” jelzőtábla van kihelyezve - a vádlott előzésbe kezdett, bár ezt a szembe jövő forgalom nem tette volna lehetővé. A vádlott az előzés közben, miután észlelte a neki szemből érkező járműszerelvényt, hirtelen balra kormányzott, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni.

A baleset következtében a vádlott által vezetett gépkocsi két utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életüket vesztették.

A 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett vádlott a gépjárműből kiszállt, s segítségnyújtás nélkül elhagyta a baleset helyszínét. Őt később a baleset helyszínétől mintegy 200 méterre fogta el a rendőrség.

A bíróság a vádlottat halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettében és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 8 év év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, 8 év közügyektől eltiltásra és 8 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője téves minősítés okán és enyhítésért fellebbezést jelentett be.

A 2017. június 23-a óta előzetes fogvatartásban lévő vádlott előzetes letartóztatását a bíróság fenntartotta. Az előzetes letartóztatás a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig tart, a végzés jogerős.

Székesfehérvár, 2017. december 15.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya