Bírósági szakban a székesfehérvári 11 éves gyermek sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indult eljárás

A Székesfehérvári Törvényszék a tárgyalás előkészítése iránti intézkedéseket tesz annak a vádlottnak az ügyében, akit a 2017. december 8-án a törvényszékre benyújtott vádiratában 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádol a Fejér Megyei Főügyészség.

A vád szerint a 2005. novemberében született sértettnél 2015. áprilisában cukorbetegséget diagnosztizáltak. A cukorbetegséggel és az inzulinkezeléssel kapcsolatban a gyermekét egyedül nevelő vádlott megkapta a megfelelő tájékoztatást egyebek közt arra is, hogy a vércukorszintet minden nem megszokott esemény, pl. hányás után is mérni kell. Az első hányás után a kórházi kezelés lehetőségét meg kell fontolni, a második hányást követően a gyermeket azonnal kórházba kell juttatni.

Ennek ellenére akkor, amikor 2017. január 4-én a sértett az iskolából hazaérve rosszul lett és hányt, majd a hányás később megismétlődött, a vádlott nem kért orvosi segítséget. 2017. január 6-án a lakásban lévő három vércukormérő közül egyik sem működött, s noha a vádlott keresztanyja a vádlott kérésére elemeket vitt a házhoz, azokat a vádlott a ház kapujában átvette, de a vércukormérő használatára már nem került sor. A vádlott tisztában volt a gyermeke alapbetegségével, az általa tapasztalt tünetek lehetséges következményeivel, azzal, hogy az anyagcsere felborulása kómához és a gyermek halálához vezethet. A szobát olajradiátorral befűtötte, majd az ágyban fekvő gyermek mellé feküdt, s felébredve tapasztalta, hogy a gyermek elhalálozott.

A vádlott csak 2017. január 9-én délután értesítette a gyermek dietetikusát, aki orvosi segítséget kért. A gyermekorvos és a mentőszolgálat személyzete a gyermeket a családi ház fűtetlen, ekkor mindössze -1 fokos szobájában találta meg. A gyermek halálának közvetlen oka heveny keringés-összeomlás, szívelégtelenség volt, mely folyamat a cukor-anyagcsere felborulásával indult, ezt jelezhette a hányás, a masszív többszöri hányás pedig anyagcsere-kisiklást eredményezett, a környezeti hőmérséklet alacsony volta pedig a fenti okokkal együtt a gyermek kihűlését eredményezhette. A sértett halála a szemlét megelőzően legalább 2-3 nappal előbb állt be, a sértett élete időben érkező szakszerű és célirányos orvosi kezeléssel nagy valószínűséggel megmenthető lett volna.

A vádban rögzítettek szerint a vádlottat kóros elmeállapota cselekménye következményeinek felismerésében, és az e felismerésnek megfelelő magatartás tanúsításában súlyos fokban korlátozta.

 

Székesfehérvár, 2017. december 15.

a Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya