Előzetes letartóztatásban marad a terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádolt személy

A Székesfehérvári Törvényszék fenntartotta annak a vádlottnak az előzetes letartóztatását, akit a 2017. június 1-jén a törvényszékre benyújtott vádiratában terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádol a Fejér Megyei Főügyészség. A másik – a vád szerint terrorcselekménnyel fenyegetés bűntettével is vádolt – vádlott továbbra is lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

A vád szerint 2015. januárjában a gyakorikerdesek.hu internetes portálon a vádlottak egymással üzeneteket váltottak, melynek során az egyik vádlott felajánlotta a másiknak, hogy tartson vele és csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezethez. Az együttes kiutazás végül útlevél hiányában, illetve anyagi okokból meghiúsult, és csak az egyik vádlott utazott ki – még ugyanabban a hónapban - Törökországba a terrorszervezethez való csatlakozás céljából, és Szíria felé indult. Őt még török területen letartóztatták és Magyarországra visszatoloncolták.

Ezen túlmenően a másik vádlott 2016. júliusában egy nyilvános facebook oldalon olyan kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozni kívánó személyeknek segítséget kínált.

A Székesfehérvári Törvényszék a 2017. június 8. napján kelt végzésével az egyik vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta, a másik vádlott vonatkozásában pedig a lakhelyelhagyási tilalmat tartotta fenn. A kényszerintézkedések fenntartásának oka az volt, hogy megállapította, hogy szökésüknek vagy elrejtőzésüknek veszélyére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél a vádlottak jelenléte másképp nem biztosítható. A bíróság végzése nem jogerős.

Székesfehérvár, 2017. június 9.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya