Előzetes letartóztatás terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete bűntette miatt folytat eljárást a két gyanúsítottal szemben.

 

Az alapos gyanú szerint 2014. októberétől 2015. januárjáig a gyakorikerdesek.hu internetes portálon a gyanúsítottak egymással üzeneteket váltottak az Iszlám Állam nevű fegyveres terrorszervezethez való csatlakozás körében. Az egyik gyanúsítottat a másik a csatlakozás módjára és leplezésére vonatkozó tanácsokkal látta el.

 

Az egyik gyanúsított 2015. januárjában a terrorszervezethez való csatlakozás céljából Isztambulba utazott – a másik gyanúsított szándéka pedig az volt, hogy csatlakozik hozzá, de erre objektív okok miatt nem került sor -, azonban őt Törökországban letartóztatták és Budapestre visszatoloncolták.

 

Ezen túlmenően az egyik gyanúsított 2016. júliusában egy nyilvános facebook oldalon kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozni kívánó személyeknek segítséget kínált.

 

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a 2016. szeptember 9. napján megtartott ülésen mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el, figyelemmel arra, hogy szökésüknek vagy elrejtőzésüknek veszélyére tekintettel vagy más okból megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél jelenlétük másképp nem biztosítható. Az előzetes letartóztatás végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani. A bíróság végzése nem jogerős.

 

Székesfehérvár, 2016. szeptember 9.

 

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya