Bíróság elé állítás önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt

A Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. március 10. napján bíróság elé állította azt a büntetlen előéletű vádlottat, aki a feljegyzés szerint 2016. február 6. napján, a délutáni órákban, Székesfehérvár belvárosában részt vett az úgynevezett „Becsület napja” elnevezésű rendezvényen, melynek során a résztvevők a Székesfehérvár, Fő utca 10. szám alatti Hotel Magyar Királytól a Kossuth utcában lévő Fekvő katona szobrához vonultak. A vádlott egy ismeretlen személytől kapott, a második világháborúban a német hadseregben rendszeresített egyenkabátot vett fel, melynek gallérja jobb oldalán az önkényuralmi jelképnek minősülő SS jelzés volt megtalálható. A vádlott a menet elején a fenti jelzéssel ellátott ruházatban a város Fő utcáján nagy nyilvánosság előtt végighaladt.

A vádlott fenti cselekménye alkalmas volt a köznyugalom megzavarására, a rendőrséghez a rendezvénnyel kapcsolatban számos – azt kifogásoló – bejelentés érkezett.

A vádlottat az illetékes rendőrkapitányság nyomozói beazonosították, elfogására és kihallgatására 2016. február 12. napján sor került, melynek során beismerő vallomást tett.

A Székesfehérvári Járásbíróság őt bűnösnek mondta ki önkényuralmi jelkép használatának vétségében, és egy év időtartamra próbára bocsátotta.

A határozat ellen a védő jelentett be fellebbezést a vádlott bűncselekmény hiányában történő felmentése végett, míg azt a vádlott és az ügyész tudomásul vette.