Letartóztatás elrendelése csalás bűntette és más bűncselekmények miatt

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon meghozott végzésével 1 hónap időtartamra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2020. január 15. napján jogtalan haszonszerzés céljával magát az időskorú sértettek hozzátartozójának kiadva telefonon azzal hívott fel 4 időskorú sértettet, hogy balesetet szenvedett és a károk megtérítésére azonnal pénzre van szüksége. A sértettek a fenti csalárd magatartás hatására nagy összegű készpénzt készítettek össze. Az egyik időskorú sértett az összekészített 800.000 Ft készpénzt átadta a gyanúsított egy társának, míg a további három megtévesztett időskorú sértettet szomszédai, illetve közeli hozzátartozója megakadályozta a pénz átadásában.

A gyanúsított büntetett előéletű, korábban hasonló jellegű bűncselekmény miatt állt bíróság előtt, így vele szemben a bűnismétlés veszélye megalapozott. A bűncselekmény jellege, a nyomozás állása és érdeke, a terhelt és a büntetőeljárásban részt vevők viszonya a teljes szabadságelvonással járó kényszerintézkedés elrendelését indokolják.

A végzéssel szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, a letartóztatás tárgyában végleges határozatot a Székesfehérvári Törvényszék hoz.

A megalapozott gyanú szerinti legsúlyosabb bűncselekményt a törvény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Székesfehérvár, 2020. június 26.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya