Bírósági fogalmazói álláshelyekre pályázhatnak a jelentkezők

A Székesfehérvári Törvényszék pályázatot hirdet bírósági fogalmazói álláshely betöltésére a Bicskei- és a Sárbogárdi Járásbíróságon 1-1 fő részére. Ez a munkakör a bíróvá válás útján az első, legcélravezetőbb lépcsőfok.

A jelentkezők a felvételi eljárás során írásbeli és szóbeli versenyvizsgát tesznek, melynek célja, hogy felmérje a pályázók jogi problémák felismerésére, eldöntésére, illetve álláspontja megfogalmazására vonatkozó képességeit, készségeit, továbbá az általános jogi műveltségét, szóbeli kifejező-, döntés- és konfliktuskezelési képességét.

A felvételt nyert bírósági fogalmazók a 3 éves joggyakorlat ideje alatt folyamatos helyi- és központi képzések keretében valamennyi ügyszakban gyakorlatot szereznek, így részt vesznek a büntető, a polgári, a közigazgatási és munkajog területén az első- és másodfokú bírói munkában, de megismerik a cégbíróság munkáját, az ügyfélszolgálati irodák, kezelőirodák működését, határozat-tervezeteket szerkesztenek, jegyzőkönyvet vezetnek a tárgyalásokon. A tapasztalatok alapján a fogalmazói időszakban megszerzett szakmai tudás nagyban hozzájárul a szakvizsgák sikeres, kiváló eredménnyel történő letételéhez.

A fentieken túl a fogalmazók részt vesznek az ügyfélfogadási napokon, ahol beadványokat szerkesztenek és eljárásjogi ismeretekkel segítik a jogkereső állampolgárokat. Mindemellett a bírósági fogalmazóknak lehetőségük van külföldi ösztöndíjprogramokban és tanulmányutakon való részvételre, nyelvtudásuk továbbfejlesztésére is.

Pályázati kiírás itt érhető el.

A pályázatokat az Országos Bírósági Hivatalba (1055 Budapest, Szalay utca 16.) 2018. március 1. 16 óra 30 percig kell benyújtani.

A bírósági fogalmazók felvételi rendjéről, a versenyvizsgáról további részleteket itt olvashatnak.