Nyitott bíróság: közel 300 érdeklődő egyetlen hónap alatt

2014 májusában hatalmas lendülettel folytatódott a „Nyitott bíróság” programsorozat Székesfehérváron. A tavalyi év novemberében a Klebelsberg Iskolafenntartó Központtal megkötött megállapodás, és az idén márciusban 11 iskola képviselőinek részvételével megtartott kerekasztal-beszélgetés eredményeként a tanév végeztének közeledtével a székesfehérvári iskolák korábban nem tapasztalt mennyiségű megkeresését intéztek a Székesfehérvári Járásbírósághoz, jelezve, hogy bekapcsolódnának a 4 lépcsős előadássorozatba.

Dr. Németh Zsófia, dr. László Ádám és dr. Muskovits András bírósági fogalmazók a hónap során 4 általános iskolában jártak, és 12 osztályban közel 300 fiatalnak engedtek bepillantást nyerni az igazságszolgáltatás működésébe.

A javarészt 12-14 éves felső tagozatosok megismerkedtek a bírósági szervezetrendszerrel, a büntető és a polgári eljárásjog alapfogalmaival, a közösségi oldalak használatában rejlő veszélyekkel (pl. cyberbullying) és azok következményeivel, valamint a fiatalkorúak büntethetőségével kapcsolatban. A diákok szembesülhettek azzal is, milyen vékony lehet a határvonal a diákcsíny és a bűncselekmény között, és tetteiknek milyen nem várt, súlyos jogi következményei lehetnek.

Az előadásokon túlmenően a 14. életévüket betöltött 8. osztályos tanulók tárgyaláson is részt vehettek, míg a kisebbeknek perszimuláció keretében szemléltették a büntetőeljárás gyakorlati menetét.

A programokon két alkalommal részt vett dr. Nyíri Zoltán, a Székesfehérvári Törvényszék büntető kollégiumvezetője is, aki értékes szakmai tanácsokkal segítette a bírósági fogalmazók munkáját, és támogatásáról biztosította a program valamennyi résztvevőjét.