„Nyitott bíróság” kerekasztal

A Nyitott Bíróság programsorozat keretében a Székesfehérvári Törvényszék a hatékony együttműködés továbbfejlesztése érdekében 2014. március 24. napján egyeztető megbeszélésre invitálta a székesfehérvári általános-és középiskolák képviselőit.

A meghívást elfogadva 11 iskola képviseltette magát az eseményen, ahol a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettese és a program koordinátora köszöntötte a megjelenteket. Ismertetésre került a szervezetfejlesztési program keretében kidolgozott új koncepció, amely alapján a diákok 4 lépcsőfokban ismerhetik majd meg az igazságszolgáltatás működését. Az újonnan kialakított programterv szerint az iskolák többek között az érdeklődésüknek megfelelő témakörökben kérhetnek előadásokat, valamint a tárgyaláslátogatások megszervezése mellett lehetőségük nyílik perszimuláció keretében részeseivé válni egy megrendezett eljárásnak.

A hivatalos tájékoztatót követően kötetlen beszélgetés vette kezdetét, amelyen építő jellegű hozzászólásokat és észrevételeket fogalmaztak meg az iskolák képviselői. A Kodolányi János Középiskola képviseletében Dr. Englerné Khim Márta a program pozitívumaként emelte ki, hogy a bírósági előadások alkalmával megszerzett információkat a tanulók a történelem ismereteik bővítése körében megfelelően tudták alkalmazni, emellett a jogi pályára készülők is hasznos információkat kaptak a továbbtanulást érintően. Ezen kívül a tárgyaláslátogatások jogkövető magatartás erősítésére gyakorolta hatását is kiemelte.

A résztvevők körében nagy volt az érdeklődés a büntetés-végrehajtási intézetek látogatása és a perszimulációk megrendezése iránt is. A speciális előadástémák közül első körben, pedig az internethasználattal, szerzői jogokkal és diákmunkával összefüggő kérdéseket tartották hasznosnak. A program zárásakor minden iskola már előre jelezte részvételi szándékát.

A Törvényszék továbbra is várja az iskolák jelentkezését és észrevételeit a hatékony együttműködés jegyében a nyitottbirosag@szekesfehervarit.birosag.hu e-mail címre. Az eseményre készített tájékoztató anyag az alábbi hivatkozáson érhető el:

http://szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu/20130725/nyitott-birosag-sz...

CsatolmányMéret
567.82 KB
642.52 KB