„Nyitott bíróság” az internetről

A Felsővárosi Általános Iskola a „Nyitott bíróság” program keretében az internet használatával, annak veszélyeivel kapcsolatos előadás tartását kérte a Székesfehérvári Törvényszéktől.

Dr. Szalai Marcell bírósági titkár 2014. március 17-én az iskolában kereste fel a hetedik osztályos tanulókat, akiknek osztályfőnöki óra keretében az internet világának jogi szabályozása címmel tartott egész órás előadást.

A gyerekek érdeklődve, és igencsak hozzáértően hallgatták a nem kevés „szakszóval” tarkított előadást. Az előadás tartalmának értelmezése a felsővárosi hetedikesek számára nem jelentett nehézséget, hiszen a 13 éves korosztály mindennapos használója az internetnek.

Dr. Szalai Marcell valós jogeseteken keresztül szemléltette a diákokkal azt, hogy meddig terjed a véleménynyilvánítás szabadsága, hogy mit jelent a képmáshoz, hangfelvételhez való jog. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogy mások jogainak megsértése komoly anyagi felelősségre vonással járhat, illetve büntetőjogi szankciókat vonhat maga után. A diákok a jogeseteken keresztül részletesen megismerkedhettek az idegen és a saját tartalom közötti különbséggel, a tárhely-szolgáltatók felelősségével, a chat-fórumok okozta problémákkal is.

Az előadó és a diákok egyetértettek abban, hogy az Internet „varázsát” és újszerű kommunikációs formájának lényegét törné meg a túlzott szabályozás, azonban a már kialakult és rögzített szabályokra már csak a saját szabadságunk védelme érdekében is szükség van, s azokat mindenkinek be kell tartania.