Nyílt nap a Székesfehérvári Törvényszéken

2013. október 25. napján 10 órakor a Székesfehérvári Törvényszék megnyitotta kapuit a nyilvánosság előtt. A nyílt nap apropóját az adta, hogy a mai napon tartották szerte az Európai Unióban a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. Az eseményhez Magyarország is csatlakozott, így a mai napon a bíróságok országszerte nyílt napokkal várják az érdeklődőket.

A Székesfehérvári Törvényszék nyílt napja iránt már előzetesen akkora érdeklődés mutatkozott, hogy az eredetileg csak délelőttre tervezett programot, a bíróság a délután folyamán is megismétli.

A törvényszék dísztermében telt ház előtt mondta el köszöntő beszédét dr. Gerber Tamás, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke, majd az érdeklődők színvonalas előadás-sorozatot hallgattak meg. Elsőként a magyar igazságszolgáltatás rendszeréről tartott előadást dr. Németh Zsófia, dr. László Ádám a bíróvá válás folyamatát, és a bírósági fogalmazóképzés rendszerét ismertette meg a közönséggel, míg dr. Laukó Olga egy fiktív jogesetet végigvezetve mutatta be a polgári peres eljárás főbb szabályait. Az előadások sorát a manapság egyre inkább előtérbe kerülő alternatív vitarendezési eljárás, a bírósági közvetítés ismertetésével zárta dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin és dr. Bazsó Bernadett.

A nyílt nap záró momentumaként az érdeklődők megtekintették a törvényszék épületét, és több tárgyalótermet, ily módon is bepillantást nyertek a bíróság mindennapi életébe.

Az eseményről a Fehérvár Médiacentrum munkatársai is tudósítottak.

Kapcsolódó linkek:
http://birosag.hu/media/aktualis/iden-oktober-25-en-tartjuk-polgari-igaz...
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-10-1372_hu.htm http://www.coe.int/t/dghl/cooperation/cepej/events/EDCJ/default_en.asp